Inbouwspots als verlichting: onderscheid je keuken met deze tips

Nieuwe verlichtingstechnologie maakt het gemakkelijker dan ooit om het lichtniveau in je huis te verhogen. De komst van LED inbouwspots is dan ook een zegen. Inbouwspots verbruiken minder energie, geven veel minder warmte af en gaan ten minste twee decennia mee. Door hun lange levensduur en lage energieverbruik bespaar je heel wat geld op jouw elektriciteitsrekening. Zoals je misschien al weet, zijn er vier soorten verlichting: ambient, taak, decoratief en accent, en een van deze vier soorten kan verschillende functies bedienen. Bijvoorbeeld, een kroonluchter in een eetkamer is decoratief, maar levert ook sfeerlicht aan de eetkamer en taakverlichting om de tafel te verlichten. Ook inbouwspots kunnen taak, ambient, decoratief of accent zijn, afhankelijk van de locatie. Door het plaatsen van dimmers op de meeste grote circuits in je huis, vooral in keukens, familiekamers en badkamers, bied je de mogelijkheid om verschillende lichtniveaus te gebruiken. Niet iedereen wil immers hetzelfde lichtniveau. Dimmen van leds, zoals halogenen, verlengt de al indrukwekkende levensduur van de lamp nog meer. Een gouden tip voor jouw verlichting in huis: wanneer je de hoeveelheid licht verhoogt, zorg er dan voor dat je de schittering niet verhoogt. Een goede verlichting is verblindingsvrij.

Inbouwspots in de keuken

Geen enkele ruimte in huis vereist een goede verlichting zoals nodig is in de keuken. Helaas is dit ook een ruimte, samen met de badkamer, die vaak het meest verwaarloosd wordt. Heel wat keukens zijn slecht verlicht vanwege een misverstand over waar inbouwspots moeten worden geplaatst voor een effectieve taakverlichting. Hieronder enkele tips om jouw keuken te verlichten.

  • Om voldoende licht te leveren, moeten inbouwspots recht boven het kookfornuis geplaats worden. Als ze verder naar buiten worden geplaatst, blokkeert de kok het licht.
  • Verlichting onder keukenkasten is een welkome upgrade van jouw keuken. Het is trouwens een mooie aanvulling op overheadverlichting. Naast inbouwspots kan je ook LED-strips gebruiken onder jouw kasten.
  • Meerdere lichtlagen in de keuken zijn de beste strategie. Decoratieve hangers die over eilanden zijn geplaatst, kunnen worden gecombineerd met goed geplaatste inbouwspots om meer licht op de aanrechten te krijgen. In een grote keuken is het niet ongebruikelijk om in totaal 15 of 20 afzonderlijke armaturen van verschillende typen te hebben.
  • Een open keuken vereist een goed verlichtingsschema. Voor een gemiddelde ruimte heb je mogelijk vier tot acht circuits van verlichting nodig. Neem je tijd om te bedenken hoe je jouw verlichting het best kunt verdelen. Het is niet nodig om 10 inbouwspots te gebruiken wanneer drie belangrijke spots 80 procent van de keukentaken op zich kunnen nemen.
  • Een ander idee voor een upgrade in je keuken is om een ​​aansturingssysteem voor kamerverlichting te installeren. Dit systeem voegt alle schakelaars samen tot één muurplaat met bijvoorbeeld vijf verschillende vooraf ingestelde scènes.
  • Vergeet niet dat ook natuurlijk daglicht essentieel is. Het dient om de keuken aantrekkelijk te maken en een verbinding te maken met de buitenlucht. Het gebruik van veel ramen (en zelfs grotere ramen!), dakramen en schuifdeuren zijn ideaal. Dit zijn veel gevraagde voorzieningen bij nieuwbouwers of bij de renovatie van keukens.

Vraag het aan experten

Je kunt jezelf omringen met een ​​team van mensen die veel weten over het gebruik van inbouwspots, zoals lichtontwerpers, architecten, interieurontwerpers en keukenontwerpers die allemaal een subspecialiteit hebben in verlichting. Maar je kunt ook terecht bij Pret Met Led, waar men op de hoogte is van de branche en waar je niet alleen jouw verlichting aan zeer aantrekkelijke prijzen kunt kopen, maar ook terecht kan voor informatie, advies of vragen. Je kunt hen bereiken via de pagina www.pretmetled.nl