Bouwkundig advies bij elke verbouwing

Wij hebben een erg harde les geleerd door onze verbouwing niet te beginnen met bouwkundig advies. Het begon allemaal met het plan om ons huis uit te bouwen, waarmee we de benedenverdieping drie meter wilden uitbreiden naar achteren. Onze tuin was groot genoeg, dus die ruimte konden we makkelijk missen en bovenop deze uitbreiding hadden we het plan om meer ruimte boven te creëren, zodat we één van onze slaapkamers konden aanpassen en een ruimere badkamer konden realiseren. Een heel ambitieus plan, maar het is de eerste verbouwing die we zelf ooit hebben ondernomen en we kregen al snel spijt dat we niet eerst bouwkundig advies hadden ingewonnen. We kregen namelijk van doen met de gemeente, nadat één van onze buren had vernomen dat we dachten geen vergunning nodig te hebben voor onze verbouwing en de gemeente had ingelicht. Achteraf gezien is dit voor ons heel goed geweest, want als we zomaar aan de slag gegaan waren was het leed misschien niet te overzien geweest.

Niet alleen bouwkundig advies voor de bouwvergunning

Na door de gemeente op onze vingers getikt te zijn hebben we BBAN Bouwbegeleiding ingeschakeld. Hier zijn we terecht gekomen na de website bban.nl gevonden te hebben en dit adviesbureau bleek voor ons de perfecte match om onze bouwplannen verder voort te kunnen zetten. Natuurlijk moesten we eerst met schaamrood op de kaken toegeven dat we fout zaten, maar de vriendelijke adviseur maakte daar geen punt van. Hij was er voor het juiste bouwkundig advies en hielp ons verder. Samen met hem en zijn bouwkundig advies hebben we de plannen goed weten te definiëren en een omgevingsvergunning weten te verkrijgen. Als we dit zelf hadden moeten doen dan waren we zeker zaken vergeten en dat vertraagt een verbouwing met weken of soms wel met maanden. Onze adviseur wist precies wat er nodig was voor onze verbouwing. Daarna zijn we met het bouwbestek aan de slag gegaan. Door de technische specificaties te bepalen en goed te omschrijven kwamen we er ook achter dat niet alles klopte aan onze bouwplannen. Dit was bouwbegeleiding waar we echt wat aan hadden. We hebben toen direct van onze aannemer, die we via via hadden ontmoet, afscheid genomen. Met het bouwkundig advies van BBAN wilden we dat er ook vakmanschap werd ingezet. Dit bouwkundig adviesbureau weet tenminste ook wat er allemaal contractueel vastgelegd moet worden. We hadden ons zonder dit soort overeenkomsten vies in de vingers kunnen snijden en dan waren we verder van huis geweest.

Wat BBAN nog meer voor ons heeft kunnen betekenen

We hadden al op de site meer gelezen over de bouwbegeleiding die BBAN geeft naar aanleiding van het bouwkundig advies. Niet alleen adviseren ze en zijn ze de aangewezen begeleider, maar ze doen ook aan nazorg wanneer de verbouwing klaar is. Maar dat is nog niet alles. Wat te denken van:

  • De kosten; we hebben goed geprofiteerd van het voordeel dat BBAN krijgt als organisatie.
  • De planning; we hebben dankzij onze samenwerking de planning ruimschoots gehaald.
  • Het plan; wat wij voor ogen hadden was grotendeels mogelijk, maar met de expertise van BBAN hebben we er veel meer uit kunnen halen qua ruimte en technische aanleg.

Toen we net te horen hadden gekregen dat de gemeente onze bouw zou stopzetten zagen we alles somber in. We hadden verwacht dat het bouwkundig advies ons enorm veel geld zou kosten en de bouwplannen misschien niet mogelijk zouden maken. Maar met het voordeel dat we hebben gekregen en de tijdwinst die we hebben behaald bleek dat ons budget niet is overschreden. Mochten we ooit weer gaan verbouwen dan beginnen we met bouwkundig advies.