Volg een workshop schrijven bij auteur Marieke Frankema

Ik ben een leraar en heb ondervonden dat mijn leerlingen in de klas graag schrijven. Ik heb het dan niet over spelling en grammatica. Nee, veel van mijn leerlingen zijn geïnteresseerd in het vertellen van verhalen. Zeker fantasievolle verhalen doen het in mijn klas (groep 4) heel goed. Daarom besloot ik mijn klas eens een workshop schrijven te geven. Het was niet makkelijk om een goede schrijver te vinden. Per toeval ontdekte ik in de bibliotheek de schrijfster Marieke Frankema van MariekeFrankema.nl. Ik ontleende haar Dochter van de Zilv’ren Maan en Offer in de mist. Hoewel beide boeken nog niet geschikt zijn voor mijn leerlingen, was ik wel zeer geboeid door de verhalen. Frankema schrijft lekker vlot en heeft een zeer fantasierijke stijl. Tijdens een fantasyfestival in Nederland heb ik Frankema ontmoet. Daar leerde ik haar kennen als een toffe dame, vlot in de omgang. Ik polste eens bij haar of ze het leuk zou vinden om eens een workshop schrijven aan mijn kinderen in de klas te geven. Ze was er onmiddellijk heel enthousiast over en bestookte me direct met ideeën over hoe ze die workshop dan zou aanpakken. Het waren stuk voor stuk zeer creatieve ideeën. Te veel ideeën zelfs om in één workshop allemaal goed te kunnen uitvoeren. Maar gelukkig was de kwaliteit van Marieke Frankema’s workshop schrijven van zeer hoog niveau en ideaal afgestemd op de leefwereld van de kinderen in mijn klas. Ik weet ondertussen dat ik haar volgend jaar zeker weer zal vragen. Dus dan kan ze vast en zeker weer nieuwe ideeën uitvoeren tijdens de workshop schrijven.

Wat kan een workshop schrijven inhouden?

De workshop schrijven die Marieke Frankema in mijn klas gaf was zeer creatief. De kinderen werden onmiddellijk betrokken. Ze moesten zelf vertellen welke verhalen hen boeiden en waarom dat ze die als zo spannend en leuk ervaarden. Zo stipte Frankema enkele belangrijke facetten aan die belangrijk zijn voor het vertellen van een goed verhaal:

  • Personages
  • De plot, de rode draad van het verhaal
  • De omgeving waarin het verhaal afspeelt
  • De magie

De kinderen moesten vervolgens een kort sprookje schrijven. Frankema legde stap voor stap uit wat de kinderen moesten doen. Hoewel elk sprookje daardoor natuurlijk wel een soortgelijke structuur heeft, waren het toch allemaal ander verhaaltjes geworden. De kinderen vulden immers die structuur telkens heel anders in. Sommigen kwamen af met een sciencefictionsprookje waarin Yoda even gedag kwam zeggen. Anderen maakten een soort van fanfiction of Harry Potter. Een leerling gooide het tijdens deze workshop schrijven allemaal op een hoopje. Zo had Harry Potter plots een nieuwe vijand uit onverwachte hoek: Darth Vader.

Prima workshop schrijven van Marieke Frankema

Marieke Frankema heeft de kinderen in mijn klas geïnspireerd. De volgende dagen vroegen ze al of juf Marieke niet nog eens een workshop schrijven zou kunnen geven. Helaas laat het budget van de school dat net niet toe, maar anders had ik dat met veel plezier gedaan. Marieke Frankema is zeer betaalbaar als schrijfdocent en ze is goedlachs en creatief. Voor haar workshop schrijven heeft ze goed rekening gehouden met de doelgroep. Ze wist de kinderen te entertainen en reikte hen op een ludieke manier schrijf- en verhalenkennis aan. De kinderen en ikzelf hebben ervan genoten. Ik ben er zeker van dat ik volgend jaar weer met Frankema zal samenwerken voor een nieuwe fantastische workshop schrijven. Dat zal ongetwijfeld weer tot een explosie van creativiteit zorgen bij mijn leerlingen. Marieke Frankema is een echte aanrader als schrijfdocent. Bovendien zijn haar boeken zijn ook een aanrader! Lees meer…