Houd altijd rekening met de hoogte van de makelaarskosten

Dankzij de nieuwe wetgeving kan het voor starters moeilijk worden om vanaf 1 januari 2020 een hypotheek aan te vragen. Banken en hypotheekverstrekkers mogen namelijk naar de schulden kijken die een aanvrager heeft en starters hebben dankzij het leenstelsel vrijwel allemaal een studieschuld. Een goed contract met een vast inkomen kan uitkomst bieden, maar starters in deze tijd werken vaak met tijdelijke contracten of op basis van freelance, dus het is allemaal wat onzekerder geworden. Daarom is het ook des te belangrijker geworden om op de hoogte te zijn van de precieze makelaarskosten. Dat kun je echter gemakkelijk onderzoeken via makelaarkosten.nl. Want bij het aanvragen van een hypotheek ontvang je een lening om je woning te kunnen kopen. Maar dat is niet alles, want je moet ook een makelaar betalen, je moet de hypotheekadviseur betalen, je hebt kosten bij de aanschaf van een woning die je bovenop de vraagprijs moet betalen, et cetera. Het is dan ook fijn om van te voren een idee te hebben wat de makelaarskosten zullen zijn. Zo heb je qua makelaarskosten vaak te maken met een zogenaamde makelaarscourtage. Dit is een percentage dat de makelaar ontvangt van het bedrag dat je bijvoorbeeld ontvangt voor je woning. Je kunt immers een huis verkopen of kopen. Als je verkoopt, dan wil je dat de makelaar een zo hoog mogelijk bedrag weet los te peuteren voor je woning. Als je gaat kopen, dan wil je juist dat de makelaar zijn of haar best doet om het bedrag dat je uiteindelijk moet betalen zo laag mogelijk houdt. Een courtage werkt natuurlijk in je voordeel, want een makelaar krijgt meer loon naarmate hij of zij succesvoller is tijdens de prijsonderhandelingen. Mocht het tegenvallen bijvoorbeeld, dan heb je in ieder geval de troost dat de makelaarscourtage ook lager uit zal vallen. Naast deze courtage heb je vaak ook nog wel vaste kosten. Deze zullen niet voor alle makelaars gelijk zijn. Ook de courtage verschilt per makelaar. Het is daarom goed om van te voren een goed idee te hebben over de gemiddelde makelaarskosten. Deze gemiddelde makelaarskosten kun je dan gebruiken als toetssteen om de verschillende makelaars mee te vergelijken. Je kunt de makelaarskosten dan onderling vergelijken, maar ook in vergelijking met die gemiddelde kosten. Waarom zit de ene er ver onder en de ander er juist ver boven? Wat biedt een duurdere makelaar dat een goedkopere makelaar niet biedt? Wat zijn de ervaringen met die duurdere makelaar? Is die hoge courtage wellicht logisch gezien de hoge opbrengsten? Het zijn allemaal vragen waar je je van te voren mee bezig dient te houden, zodat je later niet meer voor verassingen komt te staan. 

Surf naar makelaarkosten.nl voor meer informatie over makelaarskosten

Mocht je meer willen weten over de makelaarskosten, dan kun je terecht op de website van makelaarkosten.nl. Hier vind je alles wat je moet weten over de verschillende kosten  en je kunt via de site ook meteen makelaars vergelijken.  

Ontdek de verschillende kosten van makelaars

Je kunt een makelaar voor verschillende doeleinden inschakelen en dus is het ook fijn als je kunt meteen kunt zien wat de kosten zijn voor: 

  • Woning aankopen
  • Woning verkopen
  • Woning verhuren