Energiezuinig bouwen

Steeds meer mensen realiseren zich dat ze zelf stappen moeten zetten als ze een duurzamere wereld willen en daarom wordt er steeds vaker gekozen voor energiezuinig bouwen. Fossiele brandstoffen raken nu eenmaal op en het gebruik ervan is niet bepaald gunstig voor ons milieu. Natuurlijk kunnen we voor groene stroom en CO2 gecompenseerd gas kiezen, maar zorgen dat ons verbruik omlaag gaat is natuurlijk nog beter. Wat je niet verbruikt, hoeft immers ook niet opgewekt te worden! En dat scheelt weer in het aantal windmolens, zonnepanelen en waterkrachtinstallaties dat er geproduceerd en geplaatst moet worden. Kies je voor energiezuinig bouwen, dan zul je merken dat je na de oplevering eigenlijk bijna geen geld meer kwijt bent aan stroom en gas en dat is natuurlijk iets om je op te verheugen! De bouw van een duurzaam huis mag dan eerst iets duurder zijn dan wanneer voor standaard bouw gekozen, wordt, maar die kosten verdien je dus echt wel terug! Bovendien, hoe meer mensen kiezen voor energiezuinig bouwen, hoe sneller dit de standaard zal worden en dan worden de kosten ervan ook steeds lager.

Energiezuinig bouwen is breed begrip

Het eerste punt waar mensen aan denken bij energiezuinig bouwen, is dat het huis zo gebouwd wordt dat er tijdens de bewoning ervan zo weinig mogelijk stroom en gas nodig is. Dit betekent bijvoorbeeld een zeer goede isolatie, maar ook ramen op de juiste plekken, een efficiƫnte indeling van het pand en een juiste ligging van het huis. Met bijvoorbeeld een ligging op het zuiden en grote ramen aan die kant, kun je profiteren van de warmte die de zon ons te bieden heeft. Goede isolatie, zuinige combinatieketels en zuinige apparatuur zijn dus niet het enige waar je baat bij hebt. Maar er komt nog meer kijken bij energiezuinig bouwen. Zo kan er ook gekozen worden voor het gebruik van bouwmaterialen die zelf zo weinig mogelijk invloed hebben op het milieu. Dit houdt in dat het weinig energie kost om ze te laten maken, dat ze onderhoudsvriendelijk zijn en dat ze bij sloop van de woning weer goed gerecycled kunnen worden. Want ook het produceren van materialen kost immers energie en ook daar moet zeker rekening mee gehouden worden. Anders kun je wel kiezen voor een nul-op-de-meter woning, maar als het energieverbruik voor de productie ervan hoger is dan voor een standaard huis, dan levert dat natuurlijk niets op. Er zijn dus verschillende aspecten om op te letten als je kiest voor energiezuinig bouwen.

Architect Lex Bruns

Natuurlijk is het zo dat je zelf waarschijnlijk veel te weinig kennis hebt op het gebied van energiezuinig bouwen, waardoor het lastig is om beslissing op dit vlak te nemen. Want hoe weet je nu of je goed kiest? Wil jij zeker weten dat je bij jullie nieuwbouw de juiste keuzes maakt op het vlak van duurzaamheid, dan moet je het architectenbureau Lex Bruns inschakelen. De architect kan jou helpen bij alle aspecten op het gebied van energiezuinig bouwen, zoals:

  • de meest ideale ligging op het bouwperceel
  • het gebruik van de modernste en beste isolatietechnieken
  • het inzetten van de duurzaamste materialen
  • de ideale indeling van de kamers in de woning

Daarnaast wordt er bij dit architectenbureau ook altijd gelet op de levensloopbestendigheid van gebouwen. Kun je het huis ook nog gebruiken als je slecht ter been wordt? En kunnen er eenvoudig aanpassingen worden gedaan om in de toekomst de nieuwste technieken te kunnen toepassen? Zo zorg je ervoor dat jouw huis niet alleen nu, maar ook in de toekomst duurzaam is. Voor energiezuinig bouwen ben je bij architectenbureau Lex Bruns dus helemaal aan het juiste adres!