Een goede start voor je acteercarrière via de jeugdtheaterschool

Als je wilt acteren, dan is het belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste begeleiding. Acteren is niet iets wat je uit een boek kunt leren. Daarnaast is talent alleen niet voldoende. De grote acteurs en actrices hebben allemaal een eigen, vaak zeer herkenbare, acteerstijl. Als je deze acteurs op het witte doek ziet, dan vergeet je bijna dat het acteurs zijn. Dat is een niveau dat je alleen kunt bereiken als je veel oefent. Maar oefenen alleen is niet voldoende. Je hebt ook een mentor of docent nodig die je kan vertellen wat belangrijk is. Wat zijn je sterke punten? Waar moet je aan werken? Welke rollen passen heel goed bij jou en welke juist niet? Als je vanaf het begin direct profiteert van professionele begeleiding, dan loop je ook geen risico dat je jezelf verkeerde gewoontes aanleert. Acteren is iets wat je moet kunnen en waar je dus een bepaald talent voor nodig hebt. Als basis heb je dus bepaalde algemene vaardigheden nodig. Je kunt gebruik maken van allerlei tips en tricks om die basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Vandaar uit kun je dan vervolgens je eigen stijl ontwikkelen. Het is lastig als je dit allemaal zelf moet doen. Niet alleen heb je de hulp nodig van een docent die jou bepaalde acteertechnieken kan aanleren, maar je hebt ook medeacteurs nodig om mee te oefenen. Het is immers geen optie om elke dag via de spiegel te oefenen. Daarom doe je er dus goed aan om gebruik te maken van een jeugdtheaterschool. Via een jeugdtheaterschool kun je vanaf jonge leeftijd alvast aan de slag gaan met acteren. Dit is leuk als je gewoon voor de hobby wilt acteren, maar als je naar de toneelschool wilt, dan is het een ideale vooropleiding. Er zijn slechts 4 HBO toneelscholen in Nederland. En niet iedereen wordt toegelaten want er is sprake van een beperkt aantal plaatsen. Je zult tijdens de selectie dus moeten schitteren. Als je van te voren al aardig wat lessen hebt gevolgd tijdens de jeugdtheaterschool, dan heb je natuurlijk een streepje voor op alle studenten die geen vooropleiding hebben genoten via een jeugdtheaterschool. Als je overloopt van het talent, dan zal het misschien geen verschil maken, maar de meeste acteurs zijn begonnen door simpelweg de basis te leren. Dus het is verstandig om dat ook te doen via een jeugdtheaterschool. Daarnaast is ruw talent niet altijd afdoende. Als je bijvoorbeeld heel goed bent in een bepaalde rol, maar je besteedt helemaal geen aandacht aan andere personages, dan ben je geen complete acteur. Een toneelschool zal dan hoogstwaarschijnlijk liever iemand kiezen die thuis is in verschillende rollen.

Profiteer van de expertise van echte acteurs op de jeugdtheaterschool

Als je lessen volgt via de jeugdtheaterschool van Toneel Vooropleiding Nederland, dan krijg je lessen van echte acteurs die zelf jaren in het vak hebben gezeten of nog steeds zitten. Je kunt dus goed profiteren van hun ervaring en je leert tijdens de lessen door te doen en niet door passief te luisteren. Oefening baart kunst en onder de juiste begeleiding zullen de oefeningen je vaardigheden in korte tijd verbeteren. Als je eenmaal weet dat je echt wil gaan acteren, dan is het geen slecht idee om te beginnen bij de jeugdtheaterschool van Toneel Vooropleiding Nederland.

Ontwikkel je vaardigheden en stijg naar hogere niveaus

Via de jeugdtheaterschool wordt er goed gekeken naar je huidige niveau en je groeimogelijkheden. Na elk lesblok worden deze twee geanalyseerd via de volgende spelkwaliteiten:

  • Spelinzicht
  • Concentratie
  • Gevoeligheid
  • Verbeelding
  • Tekstbehandeling

Bekijk meer informatie op de website van Toneelhuis Amsterdam.